Μια επισκόπηση των μαλαισιοκορεατικών σχέσεων

Η σύνταξη του ιστολογίου επιχειρεί μια σύνοψη των  μαλαισιοκορεατικών σχέσεων από τις 13 Φλεβάρη μέχρι σήμερα.

Στις 13 Φλεβάρη πεθαίνει στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας ένα άτομο με διπλωματικό διαβατήριο της ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ. Το διαβατήριο του γράφει Kim Chol και η αρχική εξέταση δε βγάζει κάποιο συμπέρασμα για τα αίτια θανάτου. Η Μαλαισία παραβιάζοντας τη Σύμβαση της Βιέννης αντί να παραδώσει το πτώμα στην Πρεσβεία ώστε να γίνουν οι κατάλληλες διαδικασίες προχωράει σε μια πρωτοφανή κίνηση και κατηγορεί της ΛΔ Κορέας για τη δολοφονία του ατόμου αυτού. (Πηγή)


Δυο γυναίκες, μια από Ινδονησία και μια από Βιετνάμ, συλλαμβάνονται με την κατηγορία της δολοφονίας.

Στις 17 Φλεβάρη  η Μαλαισία προσήγαγε τον Βορειοκορεάτη Ρι Γιονγκ Χολ χωρίς ποτέ να εξηγηθεί η σχεση του με την υπόθεση.


Στη συνέχεια βγήκε ένταλμα σύλληψης για έναν ακόμα βορειοκορεάτη χωρίς να εξηγηθεί η κατηγορία. (βλ. φώτο πιο πάνω)

Στις 2 Μάρτη η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τη βίζα για τους πολίτες της ΛΔ Κορέας. (Πηγή)

Στις 3 Μάρτη, μετά από 2 εβδομάδες κράτηση, ο Ρι αφήνεται ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και απελαύνεται από τη Μαλαισία. (Πηγή)

Όπως κατήγγειλε ο ίδιος οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας του έδειξαν μια φωτογραφία της γυναίκας του και των δυο παιδιών του και απείλησαν να τα σκοτώσουν αν δεν ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον Kim Yong Nam. (Πηγή)

Στις 4 Μάρτη η Μαλαισία χαρακτήρισε τον Πρέσβη της ΛΔ Κορέας ως "persona non grata" και του δίνει 48 ώρες να αποχωρήσει από τη χώρα επειδή διαμαρτυρήθηκε για τα παραπάνω. (Πηγή)

Στις 6 Μάρτη αποχωρεί ο Πρέσβης. (Πηγή)

Στις 7 Μάρτη η Μαλαισία προχωράει σε αποκλεισμός της Πρεσβείας της ΛΔ Κορέας με στόχο να ελέγξει πόσοι και ποιοι είναι σε αυτή.

Στις 7 Μάρτη η ΛΔ Κορέας προχώρησε σε προσωρινή απαγόρευση εξόδου από το έδαφός της στους Μαλαισιανούς πολίτες. (Πηγή)

Στις 7 Μάρτη η Μαλαισία προχώρησε σε απαγόρευση εξόδου από το έδαφός της στους Βορειοκορεάτες πολίτες.

Σχόλια