Yeonmi Park: Η αποστάτρια celebrity [ΜΕΡΟΣ Β']

Συνεχίζουμε τη μετάφραση αποσπασμάτων του άρθρου της The Diplomat (10.12.2014) με το οποίο καταδεικνύονται ανακρίβειες στις μαρτυρίες μιας από τις πιο προβεβλημένες βορειοκορεάτισες αποστάτριες. Η ιστορία της Yeonmi Park έχει χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Διαβάστε το πρώτο μέρος: Yeonmi Park: Η αποστάτρια celebrity [ΜΕΡΟΣ Α']

Όταν η Παρκ ήταν εννέα χρονών, το 2002 περίπου, είπε ότι είδε τη μητέρα καλύτερή της φίλη να εκτελείται σε ένα στάδιο στο Hyesan. 
 
Αλλά, σύμφωνα με πολλούς βορειοκορεάτες  από το Hyesan που δεν ήθελαν να εντοπιστούν για το φόβο των αντιποίνων, οι δημόσιες εκτελέσεις γίνονταν στις παρυφές της πόλης, κυρίως στο αεροδρόμιο, ποτέ στο γήπεδο ή  στους δρόμους, και καμία δεν έγινε μετά το 2000 - το τελευταίο που θυμούνται ήταν μια μαζική εκτέλεση δέκα ή έντεκα ατόμων το 1999.
 
Ο λόγος της εκτέλεσης της μητέρας της Πάρκ αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με το κοινό. Στην Ευρώπη, πρόσφατα ισχυρίστηκε η γυναίκα εκτελέστηκε επειδή παρακολουθούσε μια ταινία James Bond και μερικές φορές, πιο γενικά, μια ταινία του Χόλιγουντ. Αλλά στο Χονγκ Κονγκ πριν από λίγους μήνες, είπε σε ένα ακροατήριο ότι η γυναίκα είχε συλληφθεί επειδή παρακολουθούσε ένα νοτιοκορεάτικο DVD. Η δημοσιογράφος της Irish Independent, Nicola Anderson, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο διαδίκτυο βίντεο με την Πάρκ βρέθηκε σε σύγχυση και τη ρώτησε: «Ήταν μια ταινία από τη Νότια Κορέα, έτσι δεν είναι;».  Η απάντηση της Παρκ ήταν, «Όχι, χολιγουντιανή ταινία, James Bond».

Ένας από τους κορυφαίους ερευνητές του κόσμου σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, είναι ο Αντρέι Λανκόβ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Kookmin στη Σεούλ. Γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση, ήταν ένας φοιτητής που βρέθηκε στη Βόρει Κορέα μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και έχει πάρει συνέντευξη από εκατοντάδες αποστάτες, στα πλαίσια της έρευνάς του. Λέει, «Είμαι πολύ, πολύ επιφυλακτικός αν η παρακολούθηση μιας ταινίας Western θα οδηγήσει σε εκτέλεση. Μια σύλληψη για μια τέτοια ενέργεια είναι δυνατή πράγματι, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι πολύ απίθανο.»

Λέει ότι τα είδη των εγκλημάτων που οδηγούν σε δημόσια εκτέλεση είναι, «δολοφονία, κλοπές μεγάλης κλίμακας, ιδιαίτερα κρατικής ιδιοκτησίας, μερικές φορές εμπλοκή σε πράξεις λαθρεμπορίας μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης του trafficing.»

Μια 59χρονη γυναίκα από το Hyesan που δραπέτευσε το 2009 έβαλε τα γέλια όταν ρωτήθηκε αν ποτέ κάποιος εκτελέστηκε επειδή παρακολούθησε αμερικανική ταινία. «Πώς μπορεί να εκτελέστηκε επειδή παρακολούθησε μια αμερικανική ταινία; Ακούγεται γελοίο ακόμα και να το λέει. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ. Πηγαίνω στην εκκλησία με περίπου 350 αποστάτες και αν ρωτήσετε κάθε έναν από αυτούς θα σας πουν ακριβώς το ίδιο πράγμα», μας είπε από το τηλέφωνο από τη Νότια Κορέα. Άλλες αποστάτες συμφωνούν.

Σχόλια